Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKarlı, Kevseren_US
dc.date.accessioned2019-09-06T13:24:44Z
dc.date.available2019-09-06T13:24:44Z
dc.date.issued2017en_US
dc.identifier.citationKarlı, K. (2017). Diyet Posasının Hastalıklar İle Olan İlişkisi. İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yaşam Dergisi, 2(2), 6-17.en_US
dc.identifier.issn2536-5193
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12294/1668
dc.descriptionKarlı, Kevser (Arel Author)en_US
dc.description.abstractDiyet posası, bitkisel yiyeceklerin yapısında bulunan suda çözünebilen ve çözünemeyen şeklinde sınıflandırılan, insan sindirim enzimleri tarafından sindirilemeyen veya kısmen sindirilen besin bileşikleridir. Başlıca diyet posası kaynakları kuru baklagiller, sert kabuklu meyveler, tahıllar, sebze ve meyvelerdir. Günümüzde hızlıca hazırlanan ve hazır şekilde tüketilen yiyeceklerin fazlaca tercih edilmesi, diyet posası içeren besin alımı azalmaktadır. Diyet posasının alımının azalması obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve bağırsak hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların risk faktörlerini arttırmaktadır. Diyet posasının fizyolojik özelliklerinden bazıları gastrik boşalmayı geciktirmek, doygunluk hissi yaratmak, yemek yeme isteğini azaltmak, ince bağırsakta viskoziteyi arttırarak basit karbonhidratların emilimini azaltmak ve kan glikozunu düşürücü etki göstermesidir. Ayrıca diyet posası, bağırsaklarda emilen kolesterol miktarını da azaltmaktadır. Bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğu da ileri sürülmektedir. Özellikle konstipasyonun beslenme tedavisinde kritik öneme sahip olan diyet posasının her gün belirli miktarlarda alınması gerekir. Diyet posası alım miktarları yaş ve cinsiyete göre değişkenlik göstermekle birlikte günlük 25-30 gram arasındadır. 50 gramın üzerinde diyet posasının alımı önerilmemektedir. Beslenmede diyet posasının alım miktarlarına dikkat etmek sağlığın korunması ve iyileştirilmesi açısından oldukça önemlidir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Arel Üniversitesien_US
dc.relation.ispartofİstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yaşam Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleDiyet Posasının Hastalıklar İle Olan İlişkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.identifier.volume2en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage6en_US
dc.identifier.endpage17en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal - Editör Denetimli Dergien_US
dc.institutionauthorKarlı, Kevseren_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster