Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorMuslu, Mücahit
dc.contributor.authorErsü, Dilek Özçelik
dc.contributor.authorErdoğan, Behiye Nur
dc.contributor.authorYanık, Muhammed
dc.date.accessioned2023-04-04T05:11:11Z
dc.date.available2023-04-04T05:11:11Z
dc.date.issued2020en_US
dc.identifier.citationMUSLU, M., ERSÜ, D. Ö., ERDOĞAN, B. N., & YANIK, M. (2020). TİRAJI YÜKSEK OLAN BEŞ ULUSAL GAZETENİN SAĞLIK VE BESLENME HABERLERİNİN İNCELENMESİ. Sağlık Bilimleri Dergisi, 29(3), 154-160.en_US
dc.identifier.issn1018-3655
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.34108/eujhs.742172
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12294/3668
dc.description.abstractBu çalışmada u lkemizde tirajı en yu ksek 5 ulusal gazetenin sag lık ve beslenme haberlerinin konu, kaynak, yayımlama tarihi ve içerik yo nu nden incelenmesi amaçlanmıştır.1 Aralık 2019-29 Şubat 2020 tarihleri arasındaki do nemi kapsayan kesitsel bir çalışmadır. Toplam tirajı bir milyona ulaşan beş ulusal basılı gazetenin 455 sayı ve ekinde bulunan sag lık haberlerinin sayısı, kaynakları, yayınlanma zamanı ve içerikleri açısından incelenmiştir. Toplam 1448 haberin yaklaşık yarısını (%43.4) “beslenme” haberleri oluşturmaktadır. Sag lık haberlerinin %52.3’u nu n kaynag ı hekimlerdir. Haberlerin % 36.3’u nu n ise kaynag ı bilinmemektedir. Beslenme ile ilgili haberlerin %85’inin konusu “besinlerin sag lık u zerine etkileri” dir. Beslenme ile ilgili 628 haberin % 55.6’sının (n:349) kaynag ı bilinmemektedir. Kaynag ı bilinen beslenme haberlerinin 171’inin hekim (%27.2), 89’unun diyetisyen (%14.2) tarafından yazıldıg ı, 6’sının araştırma sonucu oldug u (%1) ve 13’u nu n (%2) ise dig er kaynaklardan elde edildig i bulunmuştur. Sag lık haberlerinin yaklaşık u çte birinin, beslenme haberlerinin ise yarısından fazlasının kaynag ı bilinmemektedir. Kaynag ı bilinmeyen haberler toplumu yanlış yo nlendirerek toplum sag lıg ı açısından risk oluşturmaktadır. Bu riskin o nlenmesi için sag lık haberlerinin sag lık edito rleri tarafından mesleki etik ilkelere bag lı kalarak bilimsel kaynaklara veya uzmanlara danışılarak hazırlanması ve kaynag ın haberde belirtilmesi gerekmektedir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherProf.Dr. Aykut ÖZDARENDELİen_US
dc.relation.ispartofSağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.identifier.doi10.34108/eujhs.742172en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme Haberlerien_US
dc.subjectGazeteen_US
dc.subjectHaberen_US
dc.subjectSağlık Haberlerien_US
dc.titleTİRAJI YÜKSEK BEŞ ULUSAL GAZETEDE YER ALAN SAĞLIK VE BESLENME HABERLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.authorid0000-0002-8761-5061en_US
dc.authorid0000-0002-0247-5347en_US
dc.authorid0000-0003-3101-7561en_US
dc.authorid0000-0002-6706-352Xen_US
dc.identifier.volume29en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage154en_US
dc.identifier.endpage160en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorMuslu, Mücahit
dc.institutionauthorErsü, Dilek Özçelik
dc.institutionauthorErdoğan, Behiye Nur
dc.institutionauthorYanık, Muhammed


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster