Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzkan, Persil Özlem
dc.contributor.authorEnginbaş, Çınar
dc.date.accessioned2023-03-16T05:38:55Z
dc.date.available2023-03-16T05:38:55Z
dc.date.issued2022en_US
dc.identifier.citationÖZKAN, Ö. P., & ERGİNBAŞ, Ç. Koroner Arter Hastalarının Akdeniz Diyetine Bağlılık Durumunun Değerlendirilmesi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (16), 123-135.en_US
dc.identifier.issn2536-4499
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.38079/igusabder.1022939
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12294/3544
dc.description.abstractAmaç: Akdeniz diyeti, kardiyovasküler hastalıkları da kapsayan bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemek ve kontrol etmek için etkili bir beslenme stratejisi olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, koroner arter hastalarının Akdeniz diyetine bağlılık durumlarının araştırılmasıdır. Yöntem: Koroner arter hastalığı olan 116 katılımcı ile yapılan araştırma tanımlayıcı kesitsel tiptedir. Hastaların Akdeniz Diyeti’ne bağlılık durumlarını araştırmak için Akdeniz Diyeti Ölçeği kullanılmıştır. İstatistik analizlerde tanımlayıcı istatistik ve iki kategorik değişken arasında ilişki varlığını saptamak amacıyla Pearson ki kare testi kullanılmıştır. Üç veya daha fazla değişkenin arasındaki ilişkinin tespitinde One-Way Anova testi ve varyansların homojenliği için Levene testi kullanılmıştır. Post-hoc analizi ise Tukey HSD testi ile yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıları yaş ortalaması 60.64±11,21 yıldır. Fazla kilolu veya obez olanların oranı %80,9’dur. Katılımcıların çoğunluğunun sigara ve alkol tüketimi olmadığı belirlenmiştir. Akdeniz Diyeti Ölçeği sınıflamasına göre katılımcıların % 11,2’si yüksek ve % 56,03’ü düşük düzeyde puan almıştır. Katılımcıların Akdeniz Diyeti Ölçeği sınıflamasına göre cinsiyet, yaş, beden kütle indeksi, bel çevresi ve eğitim durumu ile ölçek puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada Akdeniz diyetine bağlılığın genel olarak düşük olduğu ve aynı zamanda katılımcıların çoğunluğunun fazla kilolu ve obez olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınlarıen_US
dc.relation.ispartofİstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.identifier.doi10.38079/igusabder.1022939en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAkdeniz Diyetien_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectKoroner Arter Hastalıkta Beslenmeen_US
dc.titleKoroner Arter Hastalarının Akdeniz Diyetine Bağlılık Durumunun Değerlendirilmesi*en_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.authorid0000-0003-2871-0090en_US
dc.identifier.volume2022en_US
dc.identifier.issue16en_US
dc.identifier.startpage123en_US
dc.identifier.endpage135en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.institutionauthorÖzkan, Persil Özlem
dc.institutionauthorEnginbaş, Çınar


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster