dc.contributor.author | Demirel, Yağmur | en_US |
dc.contributor.author | Yıldıran, Hilal | en_US |
dc.date.accessioned | 2019-06-20T12:09:38Z | |
dc.date.available | 2019-06-20T12:09:38Z | |
dc.date.issued | 2018 | en_US |
dc.identifier.citation | Demirel, Y., Yıldıran, H. (2018). İleri glikasyon son ürünleri ve böbrek hastalıkları. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(1), 210-217. | en_US |
dc.identifier.issn | 2146-9954 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12294/1495 | |
dc.description | Demirel, Yağmur (Arel Author) | en_US |
dc.description.abstract | İleri glikasyon son ürünleri (AGE) karbonhidratların karbonil grubu ve aminoasitlerin serbest amino gruplarının bir araya gelmesi ile maillard reaksiyonu sonucunda oluşan ürünlerdir. AGE oluşumu oldukça karmaşık bir süreçtir ve bu süreçte sadece karbonhidratlar ve amino asitler yer almamaktadır. Oksidatifstres ve karbonil stres gibi birçok faktör AGE oluşumunu tetiklemektedir. AGE oluşum süreci yavaş ilerler. AGE oluşum sürecinde dokuların protein yapısına zarar verir. AGE metabolizmasında böbreklerin yeri oldukça önemlidir. AGE’lerin serum seviyesini sabit tutulması ve vücuttan uzaklaştırılmasında böbrekler görev almaktadır. Böbrekte kaynaklanan herhangi bir bozukluk veya herhangi bir hasar AGE seviyelerinde artışa neden olmakta ve serum AGE seviyesindeki artışa bağlı olarak üremik komplikasyonlar görülebilmektedir. İlerleyen böbrek yetmezliğinde AGE seviyesi gittikçe artmakta ve böbrek fonksiyonlarının daha da azalmasına neden olarak kısır bir döngü oluşmaktadır. Diyaliz ve böbrek transplantasyonu ise serum AGE seviyelerini azaltan tedavilerdir. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Gümüşhane Üniversitesi | en_US |
dc.relation.ispartof | Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | İleri Glikasyon Son Ürünleri | en_US |
dc.subject | Beslenme | en_US |
dc.subject | Böbrek Hastalıkları | en_US |
dc.title | İleri glikasyon son ürünleri ve böbrek hastalıkları | en_US |
dc.type | other | en_US |
dc.department | Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 7 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 210 | en_US |
dc.identifier.endpage | 217 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Diğer | en_US |