Serbest bölgelerdeki personele ödenen ücretlere tanınan gelir vergisi istisnasından kim yararlanacak: işçi mi? İşveren mi?
Künye
Yiğit Şakar, A. (2014). Serbest bölgelerdeki personele ödenen ücretlere tanınan gelir vergisi istisnasından kim yararlanacak: işçi mi? İşveren mi? Mali Çözüm. 125, 15-30.Özet
3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun geçici 3 üncü maddesi gereğince, Serbest Bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85’ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır. İşveren personel ücretlerinden gelir vergisi kesecek, yıl sonuna kadar tecil edilen bu vergi, ihracat şartının gerçekleştiği Yeminli Mali Müşavir Raporu ile ispatlandığında, işveren lehine terkin edilecektir. Yani Devlet tahakkuk etmiş bu vergiyi, ihracatı ödüllendirme amacıyla işverene bırakmaktadır. % 85 ihracat şartını yerine getiremeyen mükelleflerden ise vergiler cezasız olarak, fakat gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecektir. Düzenleme ihracatı teşvik amaçlı ve işveren lehine bir düzenlemedir. Personelin net ücretlerini arttırmak gibi bir amacı yoktur. Hukuki durum bu olmakla birlikte, konu işçi sendikaları ve iş müfettişleri tarafından yanlış yorumlanmakta ve ücretlerin gelir vergisinden istisna edildiği gerekçesiyle gelir vergisi kesilmemesi, kesilenlerin de personele iade edilmesi gerektiği iddiasıyla dava açılmaktadır. Bu makalede uyuşmazlığa sebep olan durum açıklığa kavuşturulmakta ve çözüm önerilmektedir.